Submenu
De Vorm
Inleiding
Basisstanden
De vorm, deel 1
De vorm, deel 2
 
Het begrip Chi (Qi)
Tai Chi
Chi Kung oefeningen
De vijf elementen
 
 
 
 

De basishouding

Deze pagina geeft een uitvoerige beschrijving van de basishouding.

opsommingsteken de voeten
opsommingsteken de benen
opsommingsteken het bekken, de heupen en de liezen
opsommingsteken de rug
opsommingsteken de buik en de borst
opsommingsteken de nek en het hoofd
opsommingsteken de schouders en de armen
opsommingsteken de handen

bullet3 De voeten

Ontspannen, zo breed en zo lang mogelijk; tenen niet intrekken; voor de meeste oefeningen moeten de voeten recht zijn, d.w.z. aan de binnenzijde moeten de grote teen en de hiel zich op een rechte lijn bevinden; meestal staan de voeten parallel.  Verder de meeste druk net achter de bal en de buitenzijde van je voet.  Hielen en tenen zijn “licht”.  Probeer via je voeten te wortelen in de aarde.


 


bullet3 De benen

Steeds min of meer gebogen, nooit strekken; zo veel mogelijk ontspannen; knieŽn steeds boven de voeten (niet naar binnen laten vallen); bij sommige oefeningen kan men aanvankelijk enige spanning voelen in bijvoorbeeld kuiten en dijen, maar dit is noodzakelijk en van voorbijgaande aard. De spieren achteraan moeten langer worden (de rekking maakt ze iets meer gespannen en veroorzaakt rekkingspijn) en de dijen moeten sterker worden; door het boven de voeten houden van de knieŽn kan enige rekkingspijn in knie- en enkelligamenten optreden; ook dit gaat na regelmatige training over.


 


bullet3 Het bekken, de heupen en de liezen

Het bekken wordt gekanteld.  Het staartbeen wordt  iets ingetrokken en naar beneden gericht en het schaambeen wordt omhooggetrokken.  Tegelijkertijd worden de liezen ' geplooid'.  Hierdoor kunnen bekken en heupen vrij bewegen en zakken; wanneer het bekken en de liezen in de juiste positie zijn, is de onderrug recht en wordt (vooral het onderste deel van) de rug in neerwaartse richting langer gemaakt; houd het bekken horizontaal.

Om te controleren of je je bekken in de juiste positie hebt kun je even de billen samenknijpen.  Dan krijg je automatisch de juiste bekkenstand...  Let op: het is niet de bedoeling om het samengeknepen te blijven houden! 


 


bullet3 De rug

Moet langer gemaakt worden.  Het bekken kantelen en laten zakken en de liezen plooien zorgt voor een neerwaarts trekkende kracht in de rug.  De bovenrug wordt eveneens langer gemaakt (“hoofd aan een touwtje”, niet inzakken dus!), door een opwaartse trekkende kracht met de kin iets in.  Zo creŽer je ook ruimte in de nekwervels,


 


bullet3 De buik en de borst

Beide ontspannen; buik niet intrekken of opspannen; borst niet vooruit maar iets gezakt (niet inzakken!); dit moet het rekken van de rug vergemakkelijken en de ademhaling normaal laten verlopen.  Het rekken van de rug en het kantelen van het bekken kunnen aanvankelijk meer spannen (of intrekken) van de buikspieren tot gevolg hebben; dit dient echter vermeden te worden en hieraan moet men dus extra aandacht schenken (nadat de buikspieren zich aangepast hebben, zal men deze gemakkelijker kunnen ontspannen).

bullet3 De nek en het hoofd

De nek wordt langer gemaakt door de kin iets meer naar binnen te houden; de kruin van het hoofd wordt lichtjes naar boven geduwd; dit opwaarts duwen van het hoofd en het rekken van de nek zorgen voor een opwaarts trekkende kracht veroorzaakt door  het zakken en kantelen van het bekken; hoofd recht (niet zijwaarts of voorwaarts laten hangen).


 


bullet3 De schouders en de armen

Schouders ontspannen en gezakt (niet naar voren laten vallen, noch naar achteren trekken); horizontale schouders; de armen eveneens ontspannen (van schouders tot vingertoppen).  Vingertoppen niet tot het uiterste ontspannen, er zit een lichte spanning in; deze wordt veroorzaakt door rekking van de vingerspieren.  Na verloop van tijd wordt deze spanning uiterst gering.  Houd iets of wat ruimte onder de oksel, zodat de energie door kan stromen. De ellebogen blijven steeds min of meer gebogen (nooit strekken) en hetzelfde geldt voor de polsen; de buigingsgraad van deze beide gewrichten verschilt van oefening tot oefening.


 


bullet3 De handen

Handen wakker.  Vingers niet strak gesloten en niet volledig open, laat er iets aan ruimte zijn.  Houd de vingers ook niet tot het uiterste gestrekt maar wel met een lichte spanning recht houden. Duim in lijn met de andere vingers. 

zie ook >> stijlen en variaties in Tai Chi Chuan
zie ook >> literatuurlijst
zie ook >> galerij van afbeedlingen
 

 

 

 

 © Copyright Hedy Miranda-www.TaiChiKung.nl

De informatie op deze pagina is mede gebaseerd op lesmateriaal van de BOCAM opleiding.